Ontdek ons uitgebreid aanbod voor basisonderwijs:
harmonica bonanza

INFO

  • Doelgroep: graad 1, 2 & 3 van het basisonderwijs
  • Soort activiteit: muzikale voorstelling
  • Locatie: op school of cultureel centrum
  • Aantal leerlingen: maximum 150 per concert
  • Duur: 50 minuten
  • U zorgt voor: een lokaal, stoelen in theater opstelling, podium licht is een meerwaarde, stroomvoorziening (220V) aan het podium, koffie + water of frisdrank, twee maaltijden indien er een middagpauze is tussen de concerten.
  • De muzikanten brengen mee: instrumenten, versterkers en zanginstallatie.

TARIEVEN

BEZETTING

  • Guy Verlinde: zang, gitaar & harmonica
  • Olivier Vander Bauwede: zang, gitaar & harmonica

LESMAP

HARMONICA BONANZA!Het wonderbaarlijke verhaal over hoe een klein instrument de wereld veroverde

Harmonica’s komen voor in vele maten en soorten. Maar in vergelijking met de meeste instrumenten zijn ze allemaal heel klein. Wist je dat de Little Lady harmonica met slechts 12cm het kleinste instrument ter wereld is en dat de beroemdste mondharmonicaspeler een Belg was? Hij heette Toots Thielemans en reisde met zijn “mondmuziekske” de hele wereld rond. Door dat de harmonica zo klein, goedkoop en relatief eenvoudig is om te leren bespelen, heeft dit kleine instrument de hele wereld veroverd.

We nemen de leerlingen mee op een muzikale reis die begint in China. Van daaruit kwam de harmonica met ontdekkingsreizigers terecht in Europa en werd door Europese immigranten meegebracht naar Amerika, waar het zeer populair werd. Aan de hand van live gespeelde muziekfragmenten maken de leerlingen kennis met de verschillende harmonica stijlen: van oude liedjes van bij ons over wereldse volksmuziek tot de jazz- & bluesmuziek uit Amerika. Ze maken kennis met hoe een mondharmonica werkt en hoe je het kan leren bespelen.

Dit is een interactieve voorstelling, waar de leerlingen worden uitgenodigd om mee te zingen en te dansen. Deze voorstelling wordt ondersteund met een lesmap en enkele video’s waarmee de leerlingen wordt getoond hoe ze de mondharmonica kunnen leren spelen. Muziek is een belangrijke uitlaatklep en als je een muziekinstrument kunt spelen, kun je zo die gevoelens ventileren. Een harmonica is een goedkoop instrument, voor 20 à 30 EUR heb je al een professioneel exemplaar, waar je relatief snel en eenvoudig een muzikaal resultaat kan bekomen.