Ontdek ons uitgebreid aanbod voor secundair onderwijs:
Iedereen Singer Songwriter

INFO

  • Doelgroep: graad 1, 2 & 3 van het secundair onderwijs
  • Soort activiteit: muzikale voorstelling
  • Locatie: op school of cultureel centrum
  • Aantal leerlingen: maximum 150 per concert
  • Duur: 50 minuten
  • U zorgt voor: een podium of open ruimte van 6mx3m, podiumlicht is een meerwaarde, stroomvoorziening (220V) aan het podium, koffie + water of frisdrank, een maaltijd indien er een middagpauze is tussen de concerten.
  • De muzikanten brengen mee: instrumenten, versterkers en zanginstallatie.

TARIEVEN

BEZETTING

  • Guy Verlinde: zang, gitaar & harmonica

LESMAP

Iedereen Singer-Songwriter!Een muzikale geschiedenis van Bob Dylan tot Ed Sheeran

Een Singer-songwriter is een muzikant die zijn of haar liedjes zelf schrijft, zingt en zichzelf daarbij begeleidt op meestal een akoestische gitaar of piano. Tijdens deze voorstelling maken de leerlingen kennis met de rijke geschiedenis van het muziekgenre dat tot op heden razend populair is. In de beginjaren van de muziekindustrie werd muziek uitsluitend gecomponeerd en opgenomen door professionele muzikanten en orkesten. Blues- en folkmuzikanten waren echter een uitzondering. Ze drukten hun meningen en gevoelens uit in schijnbaar eenvoudige liedjes, die ze zelf vertolkten voor een luisterpubliek. Hun boodschap was altijd belangrijker dan de complexiteit van het muzikale arrangement.

Guy Verlinde is een autodidactisch muzikant die reeds 10 jaar professioneel in binnen- en buitenland optreedt met zijn zelfgeschreven liedjes en een resem albums opnam en producete. Hij geeft aan de hand van live gespeelde muziekfragmenten niet enkel een overzicht van de bekendste singer-songwriters uit het verleden als: Pete Seeger, Woody Guthrie, Bob Dylan, Neil Young, Leonard Cohen, Paul Simon, Carol King, Joni Mitchell, Joan Baez, Cat Stevens ... Maar besteedt ook aandacht aan hoe het genre vandaag klinkt in Vlaanderen met o.a. Milow & Selah Sue en daarbuiten met o.a. de zeer populaire Ed Sheeran. Ten slotte toont hij de leerlingen hoe een lied binnen dit genre meestal wordt opgebouwd en hoe ze op een eenvoudige manier zelf een lied kunnen maken. Zo probeert hij hen te inspireren om thuis zelf aan de slag te gaan. Je hebt immers geen muziekopleiding nodig; slechts enkele akkoorden en wat inspiratie volstaan.