Ontdek ons uitgebreid aanbod voor basisonderwijs:
IEDEREEN SINGER-SONGWRITER!

INFO

  • Doelgroep: graad 1, 2 & 3 van het lager onderwijs
  • Soort activiteit: muzikale voorstelling
  • Locatie: op school of cultureel centrum
  • Aantal leerlingen: voorstelling maximum 150 per concert / workshop per klas
  • Duur: 50 minuten
  • U zorgt voor: een podium of open ruimte van 6mx3m, podiumlicht is een meerwaarde, stroomvoorziening (220V) aan het podium, koffie + water of frisdrank, een maaltijd indien er een middagpauze is tussen de concerten.
  • De muzikanten brengen mee: instrumenten, versterkers en zanginstallatie.

TARIEVEN

BEZETTING

  • Guy Verlinde: zang, gitaar & harmonica

LESMAP

IEDEREEN SINGER-SONGWRITER!Welkom in de wondere wereld van muzikanten en liedjes

Weet jij waar een liedje vandaan komt? Guy Verlinde toont de leerlingen de bijzondere weg die een liedje aflegt, van een eenvoudig melodietje in je hoofd tot een hit op de radio. Hij laat de leerlingen kennismaken met de wondere wereld van de singer-songwriters, die liedjes uit hun instrumenten toveren en toont hen hoe ze de juiste woorden bij hun muziek weten te bedenken om een oorwurm te maken of een boodschap over te brengen. Daarnaast maken de leerlingen ook kennis met de rijke geschiedenis van het muziekgenre dat tot op heden razend populair is.

Guy Verlinde kan geen noten kan lezen en toch is hij een professionele muzikant die al meer dan 12 jaar in binnen- en buitenland optreedt met zijn zelfgeschreven liedjes. Aan de hand van verschillende liedjes die hij live speelt op zijn gitaar toont hij de leerlingen hoe een lied meestal wordt opgebouwd en hoe ze zelf op een eenvoudige manier een eigen liedje kunnen maken. Zo probeert hij hen te inspireren om thuis te experimenteren met hun stem, klanken, beats, instrumenten, muziek-apps en hoopt zo voor een muzikale vonk te zorgen.

WORKSHOP SONGWRITINGSchrijf je eigen lied

Tijdens deze workshop van 50 minuten schrijven de leerlingen met hun klas een nieuwe tekst op een bestaande song van Guy Verlinde. Hij legt de leerlingen uit hoe een song wordt opgebouwd (intro, strofe, refrein, bridge, solo, outro) en uit welke akkoorden de meeste popliedjes bestaan (I-V-Vim-IV akkoorden). De leerlingen schrijven in kleine groepjes elk een strofe of een refrein. Maar eerst moeten ze het eens raken over het thema, de boodschap, … Wanneer alle teksten af zijn, worden die op het bord geschreven en zingen de leerlingen samen met Guy hun eigen nieuw lied. En uiteraard maken we er een opname van en krijgt u na de workshop de instrumentale backingtrack, zodat u later het lied kunt zingen met de leerlingen wanneer uw wilt.

Deze workshop kan passen in een projectweek rond een bepaald thema. Zo kunnen de leerlingen hun eigen anti-pest song maken of een lied schrijven tegen de opwarming van de aarde. De mogelijkheiden zijn oneindig.sfeer reis naar de blues sfeer reis naar de blues sfeer reis naar de blues sfeer reis naar de blues